Mikä on webhotelli ja mihin sellaista tarvitaan?

Kun olet hankkimassa nettisivuja, vilisee silmissäsi varmasti monenmoisia sanoja: webhotelli, domain, wordpress, squarespace, sivupohja, hakukoneoptimointi… Voi tuntua siltä, että näistä ei ymmärrä mitään, mutta huoli pois. Selvitetään asiat yhdessä. Tänään kerron, mikä on webhotelli, mihin sinä sellaista tarvitset ja miten sellainen hankitaan.

Mikä on webhotelli?

Webhotelli on palvelu, joka on käytännössä nettisivujesi digitaalinen vuokra-asunto, jossa säilytät kaiken nettisivujesi tarvitseman sisällön: kuvat, tekstit, videot ja muut tiedostot. Webhotelli siis tarjoaa levy- ja palvelintilaa sinulle ja mahdollistaa sivuston saatavuuden verkossa, jotta kävijät voivat vierailla sivuillasi milloin tahansa.

Miksi tarvitsen webhotellia?

Edelle se tuli oikeastaan jo sanottuakin, mutta vielä kertauksena:

 1. Sivuston säilytys
  Kun luot nettisivuja, tarvitset paikan, mihin tallentaa kaikki sivuston tiedostot. Webhotelli tarjoaa tämän.
 2. Nettisivuston saatavuus
  Ilman webhotellia sivustosi ei voi olla netissä. Se tarjoaa palvelimia, jotka ovat jatkuvasti yhteydessä internetiin ja mahdollistavat sivustosi saatavuuden. Kuulostaako tämä heprealta? No, onneksi on olemassa webhotellit, jolloin sinun ei tarvitse hankkia omia palvelimia ja pitää niitä netissä saadaksesi sivustosi näkyville.
 3. Sähköpostipalvelut
  Useimmiten webhotellit tarjoavat myös sähköpostipalveluita, joten kun hankit yrityksellesi domainin, saat myös yrityksesi oman sähköpostiosoitteen samalla domainilla (nimi@sivustosi.fi)
 4. Nopeus ja suorituskyky
  Laadukas webhotelli voi parantaa sivustosi nopeutta ja suorituskykyä, mikä on tärkeää käyttäjäkokemuksen kannalta. Etenkin nykyään on äärimmäisen tärkeää, että sivustot toimivat nopeasti, sillä ihmisen keskittymiskyky ja kärsivällisyys sivustojen latautumisajan kanssa on merkittävän lyhyt. Jos sivuston latautuminen kestää yli 1,5 sekuntia, harva jaksaa jäädä odottelemaan sillä palveluntarjoajia ja sivustoja on internet pullollaan, joten voi siirtyä seuraavaan, joka kenties latautuu nopeammin ja tarjoaa vastauksen kävijän kysymykseen.

Miten valita oikea webhotelli?

Webhotellin tarjoajia on valtavasti, esim. Hostaan*, Zoner… Kun valitset webhotellipalvelua, tarkista muutamat seikat:

 1. Tila ja kapasiteetti
  Varmista, että webhotellilla on tarpeeksi tilaa ja kapasiteettia nykyisten ja tulevien tarpeidesi kattamiseksi. Esimerkiksi sähköpostilaatikoiden määrä ja levytila kannattaa tarkistaa. WordPress-sivu itsessään jo tyhjänä voi viedä lähemmäs 1 Gt levytilaa, jolloin vähäinenkin sisältömäärä ja kuvitus voi täyttää levyn.
 2. Käyttäjätuki
  Hyvä asiakastuki on kullanarvoinen. Tarkista, että webhotelli tarjoaa tukea esimerkiksi chatin, sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Itse suosin suomalaisia palveluntarjoajia, joten tällöin saa myös palvelua ja apua suomeksi asioissa, jotka saattavat olla muutenkin vaikeita ymmärtää.
 3. Turvallisuus
  Tarkista, mitä turvallisuusominaisuuksia webhotelli tarjoaa palvelupaketteihinsa. Tällaisia voi olla esimerkiksi SSL-sertifikaatit ja varmuuskopiointipalvelut.
 4. Hinta
  Vertaile eri palveluntarjoajien hintoja ja palveluita. Muista että tässäkään tapauksessa halvin ei ole aina paras.

Webhotelli, jota minä suosittelen

Itse olen uskollinen Hostaanin* palveluiden käyttäjä, sillä Hostaan on kotimainen palveluntarjoja, jolta saa suomenkielistä hyvää ja nopeaa asiakaspalvelua.


Toivottavasti tämä avasi hieman verkkosivuston taustalla olevaa teknologiaa ja auttaa sinua tekemään päätöksiä yrityksesi nettisivujen suhteen. Mikäli tarvitset apua webhotellin valintaan tai nettisivujen kanssa muuten vaan, niin nakkaa viestiä sähköpostiin, puhelimeen tai vaikka LinkedInissä.

(* mainoslinkki)