Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä.
Kun WordPressiin rakennetaan nettisivut, tarvitaan useita erilaisia palikoita, jotta sivut ovat responsiiviset, hyvännäköiset ja jotta ne näkyvät ihmisille netissä.
Tarvitaan webhotelli, domain, WordPress-asennus ja sen sisällä lopulta teema, lisäosat, sisällöt…
Mikä on WordPress-teema?
WordPress-teema on verkkosivuston ulkoasun ja toiminnallisuuksien määrittävä mallipohja, jota käytetään WordPress-sisällönhallintajärjestelmässä. Teema hallitsee sivuston visuaalisen ilmeen, mukaan lukien värit, fontit, asettelut ja erilaiset tyylit. Lisäksi teema voi tarjota muitakin erilaisia toimintoja ja ominaisuuksia, esimerkiksi pää- ja mobiilivalikot, valmiita sivupohjia, lomakepohjia jne.
Teema on siis ne raamit, jotka tarvitaan joiden päälle aletaan erilaisista palikoista ja sisällöistä kokoamaan sivustoa visuaalisesti.
WordPress-teemoja on saatavilla sekä ilmaisina että maksullisina versioina, ja ne voidaan ladata suoraan WordPressin teemakatalogista tai kolmannen osapuolen markkinapaikoilta.
Miten valita teema?
Teemoja on satoja ellei tuhansia. WordPressin ”sisällä asuvia valmiita teemoja” pääset selailemaan WordPressin hallintapaneelista kohdasta Ulkoasu -> Teemat.
Käytännössä monet näistä teemoista näyttävät valmiilta nettisivuilta, jonka ottamalla käyttöön voit saada suoraan hienot sivut, joihin vain vaihdat vähintään kuvat ja tekstit – ehkä myös värit ja fontit.
Valmisteemoissa on kuitenkin myös omat heikkoutensa, sillä todellakin saat suoraan hienot sivut, joihin vaihdat kuvat ja tekstit – ehkä myös värit ja fontit. Etkä sitten muuta. Valmisteemat saattavat nimittäin olla todella tönkköjä ja kankeita ottamaan vastaan mitään muutoksia. Jos haluaisitkin jotain hiukan muuttaa ja vähän tehdä eri tavalla, niin se voikin olla yllättävän työlästä!
Valmisteemoissa on otettava myös huomioon, että mikäli teeman tekijät tekevät merkittäviä muutoksia teemaan, voi sivustosi rikkoutua tai muuttua yhdessä hetkessä. Siksi on etenkin valmisteemoja käyttäessä tärkeä tehdä child-teema.
Valmisteemojen lisäksi on myös ns. starter-teemoja, jotka antavat samankaltaiset raamit sivustolle, mutta muokkausmahdollisuudet ovat laajempia ja pystyt näiden päälle rakentamaan oikeastaan mitä vain. Starter-teemassa on olemassa myös valmiita sivupohjia ja lohkoja, joita voit käyttää vähintään suunnittelun tukena, mutta niitä ei ole pakko käyttää. Voit rakentaa sivut ihan puhtaalta pöydältä halutessasi.
Itse suosin näitä starter-teemoja, sillä minun ei tarvitse taipua kenenkään muun pakottaviin ideoihin. Voin tehdä juuri sellaiset sivut kuin mihin omat taidot riittävät.
Maksulliset valmisteemat
Osa valmisteemoista maksaa jotain. Useimmiten rahalla ostettavat valmisteemat hankitaan esim. Envato Marketista. Näillä on näyttäviä, hienoja valmisteemoja, joihin ostetaan joko ikuisuus- tai vuosilisenssit, jotta saa käyttöoikeudet. Teema toimitetaan zip-tiedostona, joka ladataan WordPressiin.
Maksullisten teemojen kohdalla kannattaa olla tarkkana siitä, onko maksu todellakin lifetime- eli ikuisuuslisenssi, jolloin saat maksamallasi summalla ikuiset päivitykset teemaasi, vai onko kyseessä vuosilisenssi, jolloin päivityksiä saadaksesi on lisenssimaksu maksettava vuosittain.
Monesti olen törmännyt sivustoihin, joissa on käytetty valmisteemaa (maksullista tai ilmaista), mutta lisenssimaksuja ei ole uusittu ja täten teema on jäänyt päivittämättä. Se laahautuu useamman päivityksen perässä, ollen jo tietoturvariski, mutta ei haluta maksaa vuosittain 50 dollaria teemasta. Ja toisaalta ei ole enää mitään takeita siitä, että sivusto pysyy toimivana ja samanlaisena, jos sen päivittää.
Toisinaan myös on sivustoja, joissa on käytetty ilmaista valmisteemaa, mutta se on silti jäänyt päivittämättä. Kun ei ole käytetty child-teemaakaan, niin varsinaisen teeman päivittäminen hajottaa koko sivuston ulkoasun.
Näiltä asioilta pystyy välttymään esimerkiksi välttämällä valmisteemoja TAI tekemällä aina child-teeman. Toki myös starter-teemojen käyttäjänä välttyy näiltä ongelmilta, mutta ne voivat olla taas aloittelijalle hankalampia.
Mikäli valmisteemoja haluaa käyttää, suosittelen tutustumaan *Elegant Themesin ja Diviin. Divi on suosittu sivurakentaja, josta löytyy myös lukuisia erilaisia valmiita teemoja erilaisiin käyttötapauksiin ja liiketoimintamalleihin. Se on sopiva niin aloittelijoille kuin työkseenkin nettisivuja tekeville. Divillä voit siis rakentaa tyhjästäkin sivut, jos et halua valmiita pohjia käyttää.
Teeman valinta on olennainen osa yrityksesi verkkosivuston suunnittelua. Vaikka valmisteemat voivat olla houkuttelevia helppoutensa vuoksi, ns. starter-teemojen käyttö tarjoaa merkittäviä etuja, kuten täydellisen muokattavuuden, paremman suorituskyvyn ja joustavuuden.
Itse käytän lähes poikkeuksetta Ollie-teemaa, kun rakennan nettisivuja. Suosittelen tutustumaan.